Huvilalomat ja räätälöidyt matkat
Hinnat koko loma-asunto/vuorokausi, ei varausmaksuja eikä piilotettuja kuluja. Suomenkielinen palvelu. Service även på svenska.

booking@adrian.fi

10-18

Hyvä tietää

VARAUS JA SAAPUMINEN

Varaus
Jokainen Välittäjän kautta annettu varaus välitetään kyseiseen majoituskohteeseen. Välitys Adrian Matkojen kautta on asiakkaalle maksuton.

Varausvaiheessa pitää tietää ainakin varausjakson tarkka päivämäärä ja henkilömäärä. Löydettyään sopivan majoituskohteen varaus.org -sivuilla, asiakas täyttää varaustiedustelulomakkeen, joka välittyy suoraan Omistajalle sivujemme kautta. Väärinkäsityksen välttämiseksi suosittelemme jo varausvaiheessa pyytämään Omistajalta lisätietoa kohteesta. Kysellä voi kaikista tiedoista, jotka ovat tärkeitä asiakkaalle. Tarvittaessa voi myös pyytää lisäkuvia kohteesta. Lähetettyään lomakkeen, asiakas saa Omistajalta viimeistään 3 työpäivän kuluessa lisätietoa kohteesta sekä tietoa varausmaksusta.

Varausmaksu
Varausmaksu on tavallisesti suuruudeltaan 30% majoituksen kokonaishinnasta. Se on määrä maksaa viimeistään 3 pankkipäivän kuluessa siitä hetkestä, kun pankkitiedot on saatu. Sopimus vuokrasuhteesta alkaa silloin, kun asiakas on maksanut varausmaksun, ja se on sitova. Halutessaan asiakas voi maksaa majoituksen kokonaissumman jo varausmaksun yhteydessä.

Loput 70% asiakas maksaa kuten Omistajan kanssa on sovittu. Esimerkiksi käytäntönä voi olla kokonaismaksu 28 päivää ennen vuokra-ajan alkua. Jos vuokrajakson alkuun on vähemmän kuin 28 päivää, on koko vuokra maksettava heti laskun saapumisen jälkeen. Jos varausmaksua tai loppumaksua ei suoriteta viimeistään eräpäivänä, Omistaja voi peruuttaa varauksen.

Majoituskohteiden eritysehdoissa varaus- ja loppumaksuajankohta sekä osuus voidaan määritellä kuitenkin monella eri tavalla, ja siitä syystä majoituskohteiden esittelysivujen sopimusehdot kannattaa lukea huolella.

Vuokra-ajan kesto
Huippusesongin aikana tavanomainen kesto on viikko, lauantaista lauantaihin. Monet majoittajat suostuvat kuitenkin vuokraamaan loma-asuntojansa lyhyemmäksi ajaksi. Tämä lyhyempi jakso voi kuitenkin maksaa vuorokaudelta suhteellisesti enemmän kuin tavanomainen maksu viikolta tai kahdelta.

Talot vuokrataan tavallisesti vain lauantaista lauantaihin, ja poikkeukset ovat harvinaisempia kuin loma-asuntojen kohdalla.

Mitä tarkoittaa 1×2, 2×3+1, +2?
Se tarkoittaa yksi huone, jossa on kaksi sänkyä, kaksi huonetta, joissa kolme sänkyä ja joissa jokaisessa on yksi lisäsänky tai kaksi lisäsänkyä (jotka tavallisesti sijaitsevat olohuoneessa tai tuvassa).

Meitä on vain kaksi
Jos teitä on vain kaksi, mutta haluatte silti majoittua huoneistoon, joka on tarkoitettu neljälle, teidän pitää maksaa huoneisto kokonaisuudessaan neljälle henkilölle.

Saapuminen ja asunnon luovutus
Maksettuanne varausmaksun tai koko vuokran, Omistaja lähettää teille majoituskohteen tiedot ja osoitteen, avaimenhaltijan yhteystiedot, sekä ajo-ohjeen avainten luovutuspaikkaan. Loma-asuntoon voi saapua tulopäivänä yleensä klo 14 ja 19 välisenä aikana. Jos ette pääse tulemaan tuona aikana, pitää sopia asiasta omistajan tai avaimenhaltijan kanssa etukäteen. Muuten Omistaja voi luulla, ettei asiakas saavu paikalle laisinkaan ja vuokraa huoneen toiselle asiakkaalle. Jos asiakas tietää täsmällisen saapumisajan, sen voi ilmoittaa jo etukäteen, mutta jos aikatauluista ei vielä tiedetä, varmempi tapa on soittaa ja kertoa paikalle tuloajasta heti kun aikataulut ovat selvillä.

Majoituskohde ja avaimet luovutetaan normaalisti lähtöpäivän aamuna viimeistään klo 10. Jos kyseessä on hyvin varhainen lähtö, siitä pitää sopia Omistajan kanssa etukäteen.

HINNAT JA MAKSUT

Hinnat
Verkkosivuilla varaus.org on esitetty huoneistokohtaiset euromääräiset päivähinnat. Hinnat sisältävät joskus matkailuveron, mutta eivät aina. Kroatiassa matkailuvero sisältyy tavallisesti hintaan. Täsmälliset tiedot mainitaan kunkin kohteen erityisehdoissa.

Vuokrahinta sisältää kuvauksen mukaisen loma-asunnon käyttöoikeuden kerrotulle henkilömäärälle kerrottuna ajanjaksona. Verkkosivuilla julkaistut vuokrahinnat ovat voimassa kunnes uudet hinnat julkaistaan. Joissakin kohteissa on useita samanarvoisia, henkilömäärältään ja huoneluvultaan samanlaisia huoneistoja. Julkaistut erikoistarjoukset eivät kuitenkaan aina koske kaikkia näitä huoneistoja. Vuokrahintaan sisältyvät liinavaatteet, pyyheliinat ja loppusiivous. Keittiön pikasiivous kuuluu tavallisesti asiakkaan velvollisuuksiin eikä kuulu vuokrahintaan (ks. kohta Asiakkaan velvollisuuksia).

Kohteiden eritysehdoissa mainitaan erikseen muista ehdoista, jotka pätevät kunkin huoneiston kohdalla, kuten esimerkiksi korotettu vuokra (esimerkiksi 30%) jos oleskelu kestää 3 pv tai vähemmän. Kohteiden esittelytiedoissa on kerrottu myös mahdollisista muista lisämaksuista, esimerkiksi energiakuluista (lämmitys tai ilmastointi) jos nämä palvelut eivät kuulu vuokran hintaan.

Hintaan ei kuulu
Vuokrahintaan eivät kuulu kaikki asiakkaan pyytämät lisäpalvelut, jotka maksetaan paikan päällä. Sellaisia voivat olla esimerkiksi takkapuut tai grillihiilet, lisäsiivous, veneen tai polkupyörän vuokraus. Vuokraan eivät myöskään sisälly pesuaineet, wc- ja talouspaperit, jotka vuokralainen hankkii itse kulutuksensa mukaan.

Joissakin tapauksissa vuokrahintaan eivät kuulu energiakulut (ilmastointi tai lämmitys). Hintatiedot niistä löytyvät tavallisesti kohteiden esittelysivuilla tai varausmaksuasiakirjasta.

Maksaminen
Varausvuokra maksetaan aina Omistajan pankkitilille, kuten myös muut etukäteismaksut. Jos asiakas on sopinut Omistajan kanssa, että loppuvuokra maksetaan vasta hänen saavuttua majapaikkaan, tavallisin tapa on maksaminen oleskelun alkuvaiheessa useimmiten käteisellä. Asiakkaan velvollisuutena on säilyttää maksukuitti. Saapumisvaiheessa saatetaan kerätä samalla myös matkailuvero. Varmuuden vuoksi asiakkaalla kannattaa olla mukana myös kuitti maksetusta varausmaksusta.

Matkailuvero
Verkkosivuilla varaus.org on esitetty huoneistokohtaiset euromääräiset hinnat veroineen.

Matkailuvero sisältyy joskus vuokrahintaan, mutta ei aina. Kroatiassa matkailuvero sisältyy tavallisesti hintaan. Täsmälliset tiedot mainitaan kunkin kohteen eritysehdoissa. Matkailuvero on useimpien maiden laeissa säädetty pakollinen maksu, jonka suuruus vaihtelee paikkakunnittain. Päiväkohtainen matkailuvero vaihtelee tavallisesti 1-2 euron välillä aikuiselta, ja lisäksi jokaisen vierailijan on maksettava rekisteröintimaksu kaikilta niiltä paikkakunnilta, joilla asiakas oleskelee loman aikana. Useimmilla paikkakunnilla pienet lapset on vapautettu matkailuverosta, ja teini-ikäiset saavat matkailuveroalennuksia.

Asiakkaiden rekisteröinti ja matkailuveron maksu tapahtuu heti saavuttaessa uudelle paikkakunnalle. Käytännössä sen tilittämisestä huolehtii tavallisesti Omistaja tai avaimenhaltija siten, että hän kerää kaikkien matkustajien passit tai muut henkilöllisyystodistukset saapumispäivänä, ottaa niistä valkopion ja palauttaa henkilöllisyystodistukset heti takaisin asiakkaille. Jos vuokraisäntää tai avaimenhaltijaa ei näy tulopäivänä, asiakkaan velvollisuus on hoitaa matkailuvero itse vaikka lähimmän paikkakunnan matka- tai matkailutoimistossa. Matkailuveron maksun suhteen kannattaa olla huolellinen varsinkin Kroatiassa.   Asiakkaan velvollisuutena on säilyttää kuitti maksetuista veroista.

Takuusumma
Monet majoituskohteet perivät asiakkailta takuusumman. Jos näin on, tulee majapaikkaan saapumisen jälkeen maksaa vaadittu takuusumma avaimenhaltijalle. Maksutapa on yleensä käteinen, ja sen suuruus ilmenee joko kohteiden esittelysivuilta tai Omistajan lähettämistä asiakirjoista. Takuusumma maksetaan takaisin lähtötarkastuksen yhteydessä majapaikkaa luovutettaessa. Jos joudutte lähtemään poikkeavaan aikaan (esim. hyvin aikaisin aamulla), on avaimenhaltijalla oikeus palauttaa takuusumma jälkikäteen, kun asunto on tarkastettu .

ASUNTOJEN VARUSTUS

Vakiovarustus
Verkkosivuilla varaus.org pyritään siihen, että sivustoilla esitetään tarkoin valittuja laadukkaita majoituskohteita. Minimikriteerinä on kolme tähteä. Kolmen tähden vakiovarustukseen kuuluvat mm. nämä asiat: liinavaatteet ja pyyhkeet, matot ja verhot, yöpöydät, lamput ja yölamput, matkatavarasäilytystila, roskapönttö, peili, vaateripustimilla varustettu kaappi, ruokapöytä ja tuolit, tiskiallas, liesi ja liesituuletin, keittiökaappi, astiat ja ruokailuvälineet, keittiöpyyhkeet, uuni/grilli/mikroaltouuni, jääkaappi, ainakin yksi vapaa pistokerasia. Valtaosalla näillä verkkosivuilla esitetyissä kohteissa on myös ilmastointilaite, mikä on esimerkiksi Kroatiassa hyvin tarpeellinen kesäisin.

Liinavaatteet
Liinavaatteet ja pyyhkeet kuuluvat majoituksen hintaan. Omat rantapyyhkeet ovat tarpeen, jos asiakas aikoo käydä rannalla.

Pinnasänky
Jos asiakas toivoo vauvasänkyä, ja Omistajan on mahdollista toimittaa sellainen, sänky tulee varata loma-asunnon varauksen yhteydessä. Sängystä peritään yleensä lisämaksu.

Astiaharja
Pohjoismaisten emäntien kulttuuriin kuuluu tiskata astiaharjalla ja pyyhkiä pöytä Chifonetillä. Näillä nettisivuilla esiintyvien kohteiden keittiöt ovat keskimäärin hyvin varustettuja, mutta jos olet tottunut kyseisiin siivousvälineisiin, etkä osaa käyttää mannermaista sientä, ota astiaharja ja Chifonet mukaan, sillä niiden käyttö ei ole etelässä laajalti levinnyttä.

Ilmastointilaite
Ilmastointilaite on kesäisin arvokas laite, varsinkin Kroatiassa. Ilmastointilaitetta ei saa jättää turhaan päälle, kun lähtee kiinteistöstä pois. Ilmastointia käyttäessä täytyy huolehtia siitä, etteivät ikkunat ja ovet ole auki.

ASIAKKAAN VELVOLLISUUKSIA

Henkilöllisyystodistukset
Asunnon varaneilla asiakkaailla pitää olla mukanaan asianmukaiset henkilöllisyystodistukset (esim. passi). Kaikissa maissa ei vaadita henkilöllisyystodistuksia kaikilta asiakkailta (esimerkiksi lapsilta), mutta joissakin maissa ne vaaditaan kaikilta (esimerkiksi Kroatiassa). Henkilöllisyystodistukset pitää näyttää kiinteistön Omistajalle tai avaimenhaltijalle, jotta hän pystyy rekisteröimään asiakkaat.

Henkilömäärä
Vuokrakohdetta varattaessa tulee ilmoittaa sitä käyttävien henkilöiden lukumäärä, ml. lapset. Kohteen kuvauksessa kerrottu henkilömäärä on enimmäismäärä, jolle kohde voidaan varata. Henkilömäärän voi joissakin tapauksessa ylittää alle 3-vuotian lapsen osalta, kun hänelle ei tarvita lisävuodetta. Jos vuokrausasiakirjoissa mainittu henkilömäärä ylitetään siitä etukäteen sopimatta, voi avaimenhaltija kieltäytyä vastaanottamasta ylimääräisiä henkilöitä, tai hän voi pyytää heistä lisämaksua.

Vastuu käytöstä on asiakkaalla
Vastuu majoituskohteen käytöstä, sen pihasta ja muista kiinteistöön liittyvistä varusteista (esim. uima-allas, lasten leikkialue, urheilualue) on yksinomaan asiakkaalla.

Asianmukainen käyttäytyminen
Vuokralaisen tulee huolehtia kohteesta sitä käyttäessään. Vuokra-ajan aikana asiakkaan tulee noudattaa paikallisia sääntöjä ja huomioida erityisesti naapurit. Jos asiakas häiritsee muita asiakkaita, naapureitaan tai isäntäväkeä, ja Omistajan varoituksesta huolimatta jatkaa häiriköintiä, hänet voi pyytää poistumaan kyseisestä kiinteistöstä ilman korvausta.

Huolehdi omaisuudesta
Jos asiakas aiheuttaa kiinteistössä jotakin vahinkoa, siitä on ilmoitettava heti avaimenhaltijalle. Vuokralainen on vastuussa kohteessa aiheutetuista vahingoista ja on niistä korvausvelvollinen. Asiakkaan velvollisuuksiin kuuluu luonnollisesti huolehtia myös omasta omaisuudestaan. Hän ei voi olettaa, että Omistaja tekee sen asiakkaan puolesta.

Keittiön pikasiivous
Asiakkaan velvollisuuksiin ennen loma-asunnosta lähtöä kuuluu hyvin tavallisesti myös keittiön pikasiivous. Siihen kuuluu keittiökalusteiden puhdistus, astioiden tiskaus, jääkaapin ja pakastimen tyhjentäminen sekä roskien vieminen.

Lemmikkieläimet
Lemmikkieläimet eivät aina ole tervetulleita loma-asuntoon, vaan siitä pitää sopia etukäteen Omistajan kanssa. Jos lemmikkieläimet ovat sallittuja, hyvin tavallista on, että Omistaja perii niiden oleskelusta maksun. Asiakkaan vastuulla on huolehtia siitä, ettei lemmikki kuljeskele huonekalujen päällä eikä muutenkaan aiheuta vahinkoa Omistajan kiinteistössä. Asiakkaan on myös siivottava heti lemmikin ulosteet loma-asunnosta, pihalta, kiinteistöstä ja sen läheisyydestä sekä rannalta. Jos etukäteen on sovittu, että lemmikki oleskelee kiinteistön ulkopuolella, lemmikkiä ei saa jälkikäteen tuoda sisätiloihin.

ONKO KAIKKI HYVIN?

Asunnon puutteet
Asiakkaan velvollisuutena on heti saavuttaessa lomahuoneistoon tarkastaa, onko vuokrakohde sopimuksen mukaisessa kunnossa. Jos näin ei ole, ja jos kohteessa ilmenee puutteita tai vaurioita, on siitä ilmoitettava heti avaimenhaltijalle, jonka velvollisuus on korjata viat tai puutteet. Jos puutetta ei voida korjata kohtuullisen ajan kuluessa, Omistajan velvollisuus on yrittää löytää asiakkaalle samanarvoinen, korvaava loma-asunto. Jos tämä ei ole mahdollista, Omistajan velvollisuutena on korvata asiakkaalle mahdolliset kulut.

Jos vuokralainen ei ilmoita vuokra-aikana puutteista tai tee valitusta, hän ei ole oikeutettu mihinkään korvaukseen. Mahdollisiin korvausvaatimuksiin on syytä liittää todistusmateriaalia (valokuvat, avaimenhaltijan tai todistajien lausunnot jne.) .

Jos asiakas ei ilmoita havaitsemiaan puutteita heti Omistajalle tai avaimenhaltijalle, katsotaan vuokrakohteen olevan sopimuksen mukaisessa kunnossa. Tämä koskee myös vuokra-aikana ilmenneitä puutteita.

Ulkoiset paikalliset olosuhteet kuten esim. hyönteiset, kulkukoirat, epäsuotuisat sääolot jne. eivät oikeuta vuokralaista vaatimaan korvausta.

Peruutus
Tekemällä varauksen majoituskohteeseen, asiakas hyväksyy myös kyseistä majapaikkaa koskevat sopimusehdot. Suosittelemme, että ne luetaan huolella. Kohteiden yleiset peruutusehdot ja saapumatta jättämistä koskevat ehdot löytyvät sivustoltamme kunkin kohteen esittelysivulta. Ne kannattaa lukea tarkasti ennen varauksen tekemistä. Kaikki muutokset ja peruutukset tulisi tehdä aina sähköpostitse tai muulla tavalla kirjallisesti suoraan Omistajalle. Väärinkäsitysten välttämiseksi suosittelemme muutoksia ja peruutuksia koskevissa asioissa lähettämään myös kopion Adrian Matkoille osoitteeseen booking (at) adrian.fi.

Peruutuksiin liittyviä käytäntöjä on hyvin monenlaisia monista eri syistä. Nyrkkisääntönä kuitenkin pätee, että mitä myöhäisemmässä vaiheessa asiakas peruu, sitä vähemmän rahaa hän saa takaisin.

Sopimusmuutokset Omistajan puolelta
Poikkeustapauksissa voi käydä niin, että myös Omistajalla on oikeus purkaa sopimus ennen vuokrauksen alkua tai vuokrauksen aikana, jos ennalta arvaamattomat syyt estävät vuokrakohteen käytön tai ne aiheuttavat vaaraa vuokralaiselle tai omaisuudelle tai heikentävät olosuhteita niin, ettei sopimusta voida kohtuullisesti täyttää. Näissä tapauksissa Omistajan velvollisuus on löytää asiakkaalle ensisijaisesti samanarvoinen, korvaava loma-asunto. Jos tämä ei ole mahdollista, niin Omistaja palauttaa jo maksetut maksut tai hyvittää mahdollisen arvon vähennyksen.

Vakuutus
Suosittelemme asiakkaillemme ottamaan peruutusvakuutuksen kyseiselle vuokrausajanjaksolle. Suositeltavaa on ottaa myös matkasairausvakuutus, sillä useissa EU-maissa jotkut yksityiset lääkärit saattavat kuulua sairaanhoitojärjestelmän piiriin, mutta toiset eivät.

MUUTA

Sesonki
Verkkosivuilla esitettyjen majoituskohteiden huippusesonki on heinä-elokuu. Kroatian osalta se on melkein täsmällisesti 15.7.-31.8., jolloin kaikki majapaikat tyypistä riippuen ovat kalleimmillaan. Muina kuukausina vuokrat ovat edullisempia, paitsi tiettyinä pyhinä (esim. joulu tai uusivuosi). Sloveniassa ja Itävallassa loma-asuntojen hinnat nousevat sen lisäksi myös tammi-helmikuussa, jolloin laskettelukelit ovat parhaimmillaan ja laskettelusesonki menneillään.

Kohdetietoa
Yksityiskohtaisempaa tietoa Kroatiasta saa mm. suomenkieliseltä sivustolta www.kroatia.fi sekä www.adrian.fi. Jälkimmäiseltä sivustolta löytyy perustietoa myös mm. Sloveniasta, Itävallasta, Saksasta, Italiasta, Tšekistä ja Ranskasta. Adrian Matkat suunnittelee myös räätälöityjä lomia asiakkaiden pyynnöstä ja maksua vastaan.

Nopeus on valttia
Hyvä hinta-laatusuhde on tiedossa muuallakin kuin näillä verkkosivuilla. Jos tahdot varata itsellesi laadukkaan loman, kannattaa reagoida mahdollisimman pian, sillä parhaimmat kohteet menevät kaupaksi nopeasti. Tämä pätee etenkin lomatalojen kohdalla.